Któż z nas nie lubi sobie od czasu do czasu złapać za polskie jabłko w formie przekąski, drugiego śniadania czy deseru? Niezależnie od tego, który gatunek wybierzemy — czy będą to kwaśne i twarde “papierówki”, czy też słodkie i soczyste Lobo — warto wiedzieć kilka niepopularnych faktów przygotowanych przez Przychodnię Muranów.
Po pierwsze
Interniści z Warszawy Woli zalecają, by jeść jabłka z pestkami! Większość z nas wyrzuca nasiona zawarte w jabłecznym miąższu nie wiedząc, że spożywanie pestek z jabłkami przyczynia się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu we krwi. Nie da się ukryć, że polska kuchnia jest ciężka i tłusta — dlatego naszym naturalnym sojusznikiem w walce o zdrowie będą pestki z jabłek, jak i sam słodki miąższ tego owocu.
Po drugie
Jabłka z pestkami uzupełniają nasze zapotrzebowania na witaminę B17, Jedno duże jabłko z nasionami pozwala dostarczyć ok. 50-65% dziennego zapotrzebowania na amigdalinę, która z kolei wzmacnia odporność, wykazuje działania przeciwbólowe oraz przeciwzapalna.
Po trzecie
Same pestki jabłka są bogate w jod, który przecież jest pierwiastkiem mało rozpowszechnionym w przyrodzie. Pediatrzy z Warszawy centrum alarmują: zdecydowana większość Europejczyków cierpi na niedobór jodu! Przychodnia NFZ Warszawa zaleca, by spożywać dwa owoce jabłoni z pestkami, by zapewnić 100% zapotrzebowania na witaminę B17, jod i inne niezbędne substancje odżywcze.